Fašiangové šišky matičiarov

Podvlk 27. 2. 2019

Najveselšie zvyky počas roka, ktoré majú pôvod v predkresťanskom období, sú fašiangy. Je to čas radosti, veselosti, plesov, ľudových tancovačiek, hodovania a hojnosti pred pôstom, ktoré trvá od Troch kráľov do Popolcovej stredy. Jediným a hlavným účelom tohto obdobia v minulosti bolo dosýta sa najesť. Fašiangy sa preto oficiálne považovali za sviatok jedla. Až rituálny charakter malo vyprážané pečivo.
Tradícia pečenia šišiek sa teda zachovala až dodnes. Miestny odbor Matice slovenskej v Trstenej sa preto rozhodol spolu so Spolkom Slovákov v Poľsku (SSP) udržať tento zvyk na spoločnom krajanskom stretnutí. Dňa 27. 2. 2019 v Slovenskom Dome v Podvlku v popoludňajších hodinách po vypracovaní a vykrojení šiškového cesta sa začala miestnosťami šíriť vôňa chrumkavých šišiek. Spracovaniu vykysnutého cesta a jeho využitiu pri pečení sladkej dobroty sa so záujmom prizerali najmä mladé gazdinky. Členovia MO MS v Trstenej Ľubomír Lucký a Gabriela Martináková spolu s prítomnými krajanmi upiekli lahodné buchty, šišky nielen pre matičiarov, ale i pre žiakov tamojšej ZŠ pod vedením Boženy Bryjovej. Na výborných šiškách si pochutnali aj mažoretky, ktoré tancovačkou vo veselej nálade ukončili fašiangové obdobie. Priestory Slovenského Domu v Podvlku využívajú pri svojich nácvikoch nielen mažoretkové skupiny, ale aj tamojšia ľudová kapela. Kým sa v jednej miestnosti tancovalo, veselilo, v druhej si prítomní členovia SSP, naši matičiari za spevu slovenských ľudových piesní vychutnávali pri teplom čaji šišky s džemom. Spomínali, že šišky sa na Slovensku nazývajú aj pampúšiky, guľky, fánky, chraple, grapne, kreple, fulanki, milostki či herouki.
Teší nás, že množstvo spoločných zážitkov a dojmov upevňujú medzi nami úprimné priateľstvá, krajanskú spoluprácu, čo je pre nás drahocenným pokladom získaným vzájomnými stretnutiami.

 

Mgr. Frančeková Jana,
MO MS v Trstenej

X