Požitavské folklórne slávnosti v obci Maňa po 34-krát


//Požitavské folklórne slávnosti v obci Maňa po 34-krát

Požitavské folklórne slávnosti v obci Maňa pri Šali nie sú len zaujímavým spôsobom ako privítať leto jeho v plnej sile, no predovšetkým príležitosťou pre milovníkov folklóru osláviť tradičný ľudový tanec, spev a umenie a jeho krásu a rôznorodosť. Obec Maňa a Miestny odbor Matice slovenskej Maňa s finančnou podporou Nitrianskeho samosprávneho kraja každoročne prinášajú bohatý kultúrny program, ktorý je pestrým výberom folklórnych súborov z Požitavia a okolia. Vysokej návštevnosti sa folklórne slávnosti v Mani tešili už po 34-krát.

Dvojdňové oslavy folklóru otvorila v sobotu 29. júna Ľudová hudba Furmani z Nitry. Veselica pokračujúca v dobrej nálade do neskorých hodín potvrdila, že požitavský festival má svojich zapálených nadšencov a skalných fanúšikov. Po vydarenom sobotnom úvode začal nedeľný program hudobnými pozdravmi Rádia Regina Západ. Poslucháči sa tak vďaka dvojici redaktorov Hany Michalčíkovej a Michala Hercega mohli naživo naladiť na atmosféru prebiehajúcich slávností. Nasledoval tradičný krojovaný sprievod obcou, ktorý priniesol radosť návštevníkom i obyvateľom obce. Jednotlivé zastavenia ponúkli návštevníkom malé občerstvenie či pohár maňánskeho vínka, no predovšetkým krátke vystúpenia folklórnych skupín a umeleckých súborov, ktoré sa už o malú chvíľu predstavili v hlavnom programe. Na zrekonštruovanom amfiteátri v maňánskom parku privítali organizátori zástupcov jednotlivých obcí a čestných hostí, medzi nimi i zástupcov Matice slovenskej Martina Hajníka, Lukáša Perného a Petra Švantnera. V hľadisku taktiež nechýbal predseda Krajskej rady Matice slovenskej Nitrianskeho kraja Ľubomír Kleštinec a zastúpenie nitrianskeho matičného domu. Podujatie otvoril starosta obce Maňa Tomáš Pražák. Profesionálne zostavený program ponúkol prezentáciu toho najlepšieho z Požitavského regiónu a širšieho okolia.  So svojimi pásmami sa predstavili detské folklórne súbory Dolinka Maňa, Bukrietka a Ľudová hudba Nóta pri SZUŠ Jozefa Dömeho či detský súbor Chotárčatá z Lúčnice nad Žitavou. Program pokračoval vystúpením domácej Ľudovej hudby Máňanská muzička a Folklórnej skupiny Dolina, Folklórnej skupiny Briežok z Jedľových Kostolian, Rozmarín z Pliešoviec a Jelenčan z Jelenca. Po prvýkrát návštevníci privítali aj zahraničného festivalového hosťa. Pirinska Magiya, mužská spevácka skupina ľudového spoločenského domu Prosveta – 1937 z obce Marikostinovo v Bulharsku, priniesla divákom bulharské, macedónske a grécke kultúrne prvky. Ich netradičné vystúpenie spojené s tancom v hľadisku a zapojením divákov rozprúdilo energiu a publikum správne naladilo na dynamické pásmo Folklórneho súboru Technik Bratislava. Záverečné vystúpenie tohto profesionálneho súboru sa stalo dokonalou bodkou za bohatým celodenným programom.

Organizátori aj tento rok dokázali v obci Maňa priniesť kvalitné podujatie, ktoré si svojich priaznivcov nachádza naprieč všetkými generáciami. „Požitavské folklórne slávnosti sú vzácnou príležitosťou k zblíženiu a navráteniu sa ku koreňom, ktoré nám zachovali naši predkovia. Sú to slávnosti o histórii a príbehoch, ktoré sa skrývajú za každou melódiou a tanečnými krokmi,“ zaznelo z úst moderátorky. Pripájame sa k slovám Petra Švantnera a tomuto podujatiu prajeme ďalších minimálne 34 rokov úspešnej reprezentácie na poli folklórnych festivalov.

Mgr. Hana Košťaliková, DMS Nitra

 

 

Atmosféru Požitavských folklórnych slávností 2024 si môžete vychutnať v krátkom zostrihu Domu Matice slovenskej v Nitre: https://www.facebook.com/reel/487595547278511

 

2024-07-22T14:50:23+00:0022 júla 2024 |Nitriansky kraj|
X