Plechotice oslávili 700 rokov svojej existencie folklórom a dobrým jedlom


//Plechotice oslávili 700 rokov svojej existencie folklórom a dobrým jedlom

V dňoch 3.-4.8.2024 sa obec Plechotice zahalila do slávnostnej atmosféry. Pri príležitosti 700. výročia prvej písomnej zmienky o obci sa konali Dni obce, ktoré ponúkli bohatý program pre všetky generácie.

Sobotňajší deň patril vášnivým fanúšikom futbalu. Jubilejný 50. ročník turnaja o Pohár SNP pripomenul dlhoročnú tradíciu tohto športu v obci.

Nedeľné oslavy začala slávnostná svätá omša, ktorú celebroval vladyka Milan Chautur, emeritný košický gréckokatolícky eparchiálny biskup. V sakrálnych priestoroch Kostola najsvätejšej trojice  starosta obce Marek Andráš uviedol do života knižnú publikáciu 75 rokov futbalu v Plechoticiach 1949 – 2024, prvé CD FKS Studzenočka a druhé CD FKS Studzenka. Knihu aj cédečka požehnal vladyka Milan.

Druhá časť nedeľného programu niesla názov Plechocicki dobroty a ponúkla nevšedný zážitok pre všetkých zúčastnených. Milovníci folklóru si mohli vychutnať vystúpenia folklórnych súborov z rôznych kútov východného Slovenska – Bystränky (Rožňavské Bystré), Olšava (Ruskov), Jamničan (Jamník), Srdce Zemplína (Slavkovce) a domácich z Plechotíc Studzenočku a Studzenku. Spestrením programu bolo vystúpenie mažoretiek RAGTIME z Košíc. Podvečer patril Vilovi Kalmanovi z Drišľaku známemu ako HUTORISTA: ňe PALY.

Na pódiu ožila duša folklóru, zatiaľ čo vôňa tradičných jedál z východného Slovenska lákala návštevníkov k ochutnávke rôznych špecialít.

Na podujatí sa harmonicky prelínali tradície, kultúra a gastronómia a všetko dokopy vytvorilo nezabudnuteľný zážitok pre všetkých zúčastnených.

Z okolitých obcí si prišli atmosféru v Plechoticiach vychutnať starostky z Čeloviec a Trnávky a starostovia z obcí Bačkov, Kravany, Malé Ozorovce, Nižný Žipov, Slivník, Zbehňov.

Mgr. Martina Matečková, Dom Matice slovenskej Košice

 

 

2024-08-09T10:40:01+00:009 augusta 2024 |Košický kraj|
X