Štítnická dolina v obrazoch


//Štítnická dolina v obrazoch

Dňa 7.augusta 2024 sa opäť uskutočnila v Štítniku vernisáž obrazov. Už nie v priestoroch Obecného úradu obce Štítnik ako vlani, ale v historickej bašte Vodného hradu v Štítniku. Išlo už o 2. ročník súťažnej výstavy, ktorú organizuje MO MS v Štítniku v spolupráci s DMS v Rožňave a obcou Štítnik s názvom – Štítnická dolina v obrazoch.

Do súťaže sa prihlásilo aj viac účastníkov a bašta sa celá zaplnila umením nielen profesionálnych,  no i amatérskych umelcov všetkých vekových skupín. Zastúpené boli viaceré obce Štítnickej doliny: Kobeliarovo – Milan Laciak, Štítnik – Martina Belányiová, Erika Tomajková, Lenka Vranová, Nelka Belányiová, Ochtiná – Silvia Tomková, Rudná – Mária Kohuláková. Medzi zobrazenými motívmi najviac dominoval gotický Evanjelický kostol v Štítniku.

V úvodnom príhovore sa všetkým za Miestny odbor Matice slovenskej prihovorila Monika Liptáková poverená jeho vedením. Privítala riaditeľku DMS v Rožňave Tatianu Tomkovú,  starostu obce Štítnik Ladislava Belányiho a všetkých účastníkov a zároveň poďakovala prítomnej Lenke Vranovej za nápad realizovať v našom kraji takúto súťaž a podporovať talenty regiónu celej Štítnickej doliny. Po príhovore si mohli zúčastnení prevažne matičiari zo Štítnika, Rudnej, Honiec, Rožňavského Bystrého i Rožňavy obrazy popozerať a odfotiť sa i s prítomnými autormi pri nich. Potom vybraná nestranná hodnotiaca komisia dostala neľahkú úlohu – vybrať tie najlepšie. Ostatní sa medzitým usadili v pripravenom prístrešku vonku a pri družnom rozhovore sa občerstvili. Zároveň tak nechali komisii dosť času na premýšľanie a rozhodovanie.

Víťazom 2.ročníka výtvarnej súťaže sa v roku 2024 stal Milan Laciak z Kobeliarova s obrazom s názvom V Brdárke, Druhé miesto obsadila Martina Belányiová zo Štítnika s obrazom Bašta Vodného hradu a na treťom mieste sa umiestnila Erika Tomajková zo Štítnika s obrazom Obyvatelia doliny. Srdečne blahoželáme.

Zároveň ešte raz všetkých pozývame na prehliadku tejto výstavy, ktorá prebieha súbežne s výstavou Milujem teda som v areáli Vodného hradu v Štítniku do 31.8.2024. Tešíme sa nielen na Vašu účasť a ohlasy, ale aj na to čo vytvoríte počas nasledujúceho roka a prihlásite do 3.ročníka súťaže Štítnická dolina v obrazoch.

Mgr. Lenka Vranová, MO MS Štítnik

 

 

2024-08-20T11:51:51+00:0020 augusta 2024 |Košický kraj|
X