jún, 2019

22jun10:0023:59Pozvánka na spoločnú púť do Blatnohradu – Zalaváru Tešíme sa na stretnutie s Vami!

Viac

Popis udalosti

Ordinariát  ozbrojených síl a Ozbrojených zborov Slovenskej republiky v spolupráci s Vojenským ordinariátom Maďarskej republiky Vás pozýva 22. júna 2019 na spoločnú púť

do Blatnohradu – Zalaváru  pri príležitosti 1150. výročia smrti sv. Cyrila, menovania sv. Metoda pre Panóniu a Veľkú Moravu a kňazského svätenia sv. Gorazda.

Minuloročnej púte sa zúčastnila aj delegácia Matice slovenskej.

Dovoľujem si Vás poprosiť, aby ste sa tohtoročnej púte zúčastnili v čo najväčšom počte a informovali o tejto púti všetky miestne a záujmové odbory a Prezídium Matice slovenskej.

Predstavte si, prosím, staroslávny Nitriansky hrad a Zobor, nedobytnú pevnosť Rasticovu – Devín, baziliku na Bratislavskom hrade…
Až v Blatnohrade človek v plnej miere môže pochopiť, v čom spočívala štátnická múdrosť a veľkosť Rastislavova. Tu u Pribinovho syna Koceľa sa zastavili svätí solúnski bratia Konštantín a Metod na svojej púti do Večného Mesta a práve tu sa našiel črep s hlaholikou.

Staroslovenčina ako štvrtý liturgický jazyk, Božie požehnanie a genialita svätého Cyrila a svätého Metoda, spolupatrónov  Európy, položili základy slovenskej a slovanskej vzdelanosti.

Tu môže človek zažiť postať duchovnú a priniesť si ju domov. Blatnohrad patrí k posvätným miestam slovenského i maďarského národa a všetkých slovanských národov.

Daniela Suchá, DEDIČSTVO OTCOV, o. z.

 

 

 

Čas

(Sobota) 10:00 - 23:59

Miesto konania

Blatnohrad