V Dome Matice slovenskej v Lučenci predstavili svoje zbierkové predmety dve milovníčky novohradského folklóru


//V Dome Matice slovenskej v Lučenci predstavili svoje zbierkové predmety dve milovníčky novohradského folklóru

Počas posledného júlového víkendu Lučenec žil folklórom. Pod taktovkou Novohradského osvetového strediska (NOS) sa na úspešnom priebehu Medzinárodného Novohradského Folklórneho Festivalu a sprievodných akcií podieľali viaceré organizácie, kolektívy i jednotlivci. V Dome Matice slovenskej v Lučenci na vernisáži 25.7. predstavili svoje zbierkové predmety dve milovníčky novohradského folklóru. Po úvodných príhovoroch riaditeľa NOS Stanislava Spišiaka a predsedníčky MO MS v Lučenci Elišky Lörinczovej navodili správnu folklórnu atmosféru mladé speváčky s harmonikárom.

Výstava Stratené obce Novohradu Turie Pole a Lešť  prezentuje kroje z týchto zaniknutých obcí. Danka Šuleková vybrala zo svojej viac ako dve desaťročia budovanej zbierky nádherné vyšívané kroje a ľudové spevníky. Návštevníci sa dozvedeli veľa zaujímavostí o jednotlivých súčastiach oblečenia našich predkov, o použitých materiáloch, technikách vyšívania, farebnosti aj o zmenách, ktoré  priniesla do dedinského oblečenia doba. Zaujímavosťou je, že kroj z Turieho Poľa získal v roku 1943 prvú cenu v súťaži o najzachovalejší a najmenej známy slovenský kroj. Podľa hodnotenia v časopise Živena z toho roku umelecká hodnota tohto kroja nespočívala v krikľavosti a nádhere, ale v ušľachtilej prostote materiálu, jemnej a krásne vyváženej farebnosti, v presnom, prácnom, ale nežnom vyšívaní, a v originálnom, hoci prostom a prirodzenom upravení kroja.

Gréta Ivaničová predstavila skvosty zo svojej zbierky na výstave Výšivky a kútne plachty z obce Ábelová. Kútna plachta, v Ábelovej známa pod názvom plachtička, bola v minulosti súčasťou každej domácnosti. Táto obdĺžniková textília pozostávala z viacerých kusov domáceho plátna a dosahovala dĺžku 2 – 2,5 metra. Podľa ľudových predstáv chránila rodičku počas šestonedelia od zlých vplyvov. Ochranno-magickú funkciu mali aj niektoré predmety upevnené na plachte (ihly, klince, cesnak, liečivé bylinky…) a votkané alebo vyšité vzory červenej farby.

Obe výstavy by mali byť sprístupnené verejnosti v Dome Matice slovenskej na Rázusovej ulici 33 v Lučenci do 1.10.2024, aby ich v rámci regionálnej výchovy mohli využiť aj školy.

Text: Elena Kočiová

Foto: Jana Cerovská

 

 

2024-08-19T15:16:34+00:0019 augusta 2024 |Banskobystrický kraj|
X