Matica – holubica mieru


//Matica – holubica mieru

alebo Ako preletelo posolstvo Slovanstva nad myjavským Múzeom Slovenských národných rád

Miestna organizácia MS v Myjave si dvojdňovým podujatím: umeleckým pásmom o dejinách, vzdávajúcich hold slovenským ženám, a pochodom s obnovou prísahy dobrovoľníkov pripomenula revolučné udalosti z roku 1848. Matica slovenská pritom ocenila v myjavskom múzeu ženské osobnosti za prínos pre kultúru.

Hudobno–literárnym pásmom previedli prítomných v priestoroch SNM –Múzea SNR v Myjave najstaršími slovanskými časmi až k obdobiu štúrovskej generácii. Spojovníkom, na ktorý sa v programe zamerali, boli ženy. Jednak vo vyobrazení a tanečnom stvárnení slovanských bohýň, ale predovšetkým prostredníctvom osobností, ktoré sa svojím prístupom a prácou podieľali na národnom obrodení v 19. storočí. Program usiloval o prepojenie štúrovskej generácie s výrazným vplyvom žien v národnom živote, ktorého základ tvorilo aj budovanie povzbudivého povedomia prostredníctvom myšlienok slovanstva, s odkazom na najstaršie slovanské územné celky, Samovu ríšu a Veľkú Moravu.  Na výslednom diele sa podieľali spolu s ochotníkmi z Mládežnického parlamentu v Myjave aj ďalší dobrovoľníci, ako Občina Javorník a Žriedlovej doliny, hudobným sprievodom Myjavskí heligonkári, ale aj umelci Jozef Šimonovič a Ida Rapaičová, ktorí svojimi famóznymi prednesmi dopĺňali účinkujúcich v poetických vstupoch.

Častokrát zabúdame pri pripomínaní si osobností na ženy, matky, sestry, priateľky, ktoré pomáhali svojim mužským partnerom, usmerňovali ich, no najmä ich povzbudzovali  v ich namáhavej práci, bez ktorej by sa tiež nepohli dopredu dejiny. A v našom kraji je ich neúrekom. V odvahe neprekonateľná prvá ošetrovateľka a spolubojovníčka hurbanovcov Johanka Hrebendová, posmešky si nevšímajúca a dosiek divadla sa opakovane dotýkajúca a v tom určite prvá Anička Jurkovičová, neskôr Anna Hurbanová svojho Jožinka vždy podporujúca a spolutvoriaca mnohé dôležité dokumenty, vždy podporujúca dobrovoľníkov a svoj dom pre nich poskytujúca aj za cenu obete Anna Kolényová aj so svojimi dcérami a synom…. Aj u nich, podobne ako u staroturianskych Royovcov, sobotištianskych Šulekovcov a mnohých ďalších evanjelických rodín sa potvrdilo, ako správne je spojenie muža a ženy do harmonického celku, veď obohacuje a dovršuje národné snaženie, starú slovanskú túžbu po slobode, bratstve a rovnosti. ‘‘, predniesla pred Múzeom SNR  pri príležitosti 176. výročia zasadnutia I. Slovenskej národnej rady v Myjave predsedníčka MO MS Blanka Kovarčíková- Ušiaková, ktorej sa minulý rok podarilo oživiť túto organizáciu s vyše 100-ročnou históriou v Metropole pod slamou. Matica na Myjave kedysi prenikala do všetkých oblastí verejného života a kultúry, spolupracovala s miestnou Telocvičnou jednotou Sokol, snažila sa oslovovať i občanov z okolitých obcí a ďalších spoločenských organizácií, zastrešovala ľudí zo všetkých spoločenských vrstiev vrátane farárov, učiteľov, podnikateľov. Hurbanovskí matičiari sa snažia na túto prácu nadviazať, pripomínať si históriu regiónu a významné mená.

Súčasťou programu preto bolo aj oceňovanie osobností za umeleckú a kultúrnu činnosť. Riaditeľ Domu MS v Prievidzi, Vlastimil Uhlár a predsedníčka KR MS Žofia Hrančová, odovzdali pamätné medaile a Ceny predsedu MS pri príležitosti Roka slovenských žien v národnom hnutí. Ocenená in memoriam Medailou predsedu Matice slovenskej bola prvá dlhoročná riaditeľka Múzea SNR v Myjave prom. historička Blanka Landová za celoživotný prínos pre regionálnu a národnú kultúru. Toto ocenenie pri príležitosti životného jubilea 80 rokov za celoživotný prínos pre slovenskú kultúru a národný odkaz si prevzala aj slovenská herečka, dablérka, vysokoškolská pedagogička a recitátorka Ida Rapaičová, ktorej prednes Konštantínovho Proglasu v staroslovienčine bol jedným z najväčších zážitkov matičiarskeho programu v Myjave.

,,Verte, že kým budem vládať, veľmi rada prídem, pretože tu máte nádherný kraj, nádherné zvyky a dobrých muzikantov. Je krásne, že máte okolo seba toľko dobrých ľudí, to je to najdôležitejšie, ‘‘ povedala I. Rapaičová. Rovnaké krásne životné jubileum oslávila aj Alžbeta Krásna, zberateľka príbehov a ľudových prvkov z kopaničiarskeho regiónu, miestna národopiskyňa a zakladateľka domáceho múzea v Priepasnom, ocenená za dlhoročný prínos pre regionálnu kultúru, osvetovú prácu a spoločenskú činnosť. Cenu Matice slovenskej si prevzala aj predsedníčka MO MS a spoluorganizátorka podujatia Blanka Ušiaková-Kovarčíková za obnovenie Miestneho odboru MS v Myjave, zachovávanie tradícií a odkazu predkov a dlhoročnú činnosť pri napĺňaní programu Matice slovenskej.

,,Tento rok si pripomíname významné osobnosti, ako Evu Kristinovú, Adelu Ostrolúcku a Aničku Jurkovičovú. Matica slovenská pripravila putovnú výstavu, v ktorej sú zobrazené naše hlavné hrdinky. Práve Anička Jurkovičová a Adela Ostrolúcka a ich 200. výročie narodenia boli podnetom MS pre vyhlásenie Roka slovenských žien v národnom hnutí,“ uviedla predsedníčka KR MS TSK Žofia Hrančová.

Hurbanovskí matičiari zároveň v sobotu 21. septembra  zorganizovali pochod s obnovou prísahy dobrovoľníkov. Výpravou z moravského Javorníka do vrbovčianskej časti Šance, nesúcou dobrovoľnícku vlajku Slovenského povstania si takto pripomenuli miesta, kam presne pred 176 rokmi viedli kroky prvej slovenskej dobrovoľníckej výpravy. Pri Pamätníku dobrovoľníkov vo Vrbovciach pritom symbolicky zložili sľub vernosti.

,,Dobrovoľníci týmito miestami putovali na Myjavu a ďalšie kopanice. Všade sa k nim pripájali bežní ľudia, ktorí nemali ani dostatočnú výzbroj. Boli ale odhodlaní bojovať s čímkoľvek ostrým, pretože išli  bojovať za spoločnú vlasť, za to, čo v ich srdciach znamenal slobodu národa. Je to to najkrajšie, čo by sme si mali ďalej udržiavať. Byť pokračovateľmi hurbanovcov a nestrácať nádej.‘‘ povedala Blanka Ušiaková-Kovarčíková. ‘‘Neboli to len Slováci, ale aj zástupcovia našich rodov a presne tak ako oni vtedy, i my sme dnes povinní za bratov a sestry na Slovensku, na Morave, Sliezsku, v Čechách, kdekoľvek na svete vzdať svoj hold a pomáhať si navzájom.‘‘ doplnil Vladimír Prokeš z Občiny Javorník a jeden z moravských členov myjavskej Matice.

Aj takto symbolicky preletela nad Múzeom SNR v Myjave a moravsko-slovenským pomedzím Matica-holubica a spojila odkaz Slovanov a štúrovcov pre dnešok: neutíchajúce posolstvo a potrebu spojenia síl za slobodu, rovnosť a bratstvo pre všetkých ľudí dobrej vôle.

Tiež pripájame srdečné poďakovanie Miestneho odboru MS v Myjave vedeniu a pracovníkom Matice slovenskej v Martine za finančnú podporu tohto podujatia, bez ktorej by sa nedalo tento program úspešne zrealizovať.

Blanka Ušiaková, MO MS Myjava a Martin Kovanič, Kopaničiarske noviny

 

 

2024-10-14T13:31:19+00:0014 októbra 2024 |Trenčiansky kraj|
X