Na prijatie Deklarácie o zvrchovanosti SR nezabudli ani v obci Štrba


//Na prijatie Deklarácie o zvrchovanosti SR nezabudli ani v obci Štrba

„Po roku sa v Štrbe vatra predsa rozhorela. Čakala na Streľnici, v Štrbe celý rok. Videli ju aj s vlajkou Matice, trochu vyblednutú, ale zrozumiteľnú pre okoloidúcich“, povedal na úvod predseda štrbskej Matice Michal Pavela pri Vatre zvrchovanosti.

Predseda Pavel privítal 20. júla 2024 matičiarov, rodákov aj hostí a vyjadril nádej, že táto historická udalosť a pamäť na toto podtatranské miesto medzi Kriváňom a Kráľovou hoľou zostane v srdciach všetkých prítomných. V úvode zaznela štátna hymna SR a po nej vyznanie Slovensku v rovnomennej básni.

To rodné hniezdo pod Tatrami,

ten drobný kúsok zemičky,

čo rozpráva ti pod nohami

a ty sa cítiš maličký.

Tá malá bodka v nekonečne,

nesmelé zrnko v kameni

je zem slovenská. Dnes a večne!

Vieš to? Rastieš v jej znamení.

 

Tá zem je naša.

Sme deti tej zeme

ja bôľne cítim, že je jediná.

Je to náš klas a každý z nás je semä.

Je to dlaň otca. Slza matkina.

K nám sa vždy vracia

a z nás pramení

za trbliet iných nemožno ju zameniť.

Ľ. Hrehorčáková v príhovore spomenula mená štrbských rodákov, matičiarov, akými boli PhDr. Peter Švorc, Anna Švorcová, Pavol Baláž, Ján Šerfel, ktorí zanechali hlbokú stopu v pamäti. Ich pričinením vyrástla nová generácia matičiarov aj lesík stromov. Tvorili kultúrne a historické zázemie pre hodnoty ducha, vlasti, národa. Za dve desaťročia odišlo z radov vyše stočlenného matičného odboru 20 členov, ako spomenul M. Pavela. Venoval im spomienku a vzdal úctu. Predsedovi patrí vďaka za jeho činnosť na poli národa dedičnom, za prácu a čas venovaný archeologickej lokalite zaniknutej osady Šoldov, za vernosť národným cieľom, za nasadenie a stavbu vedomia identity a príslušnosti ku koreňom.

Rastislav Zacher v príhovore zhodnotil historický a štátotvorný význam vyhlásenie zvrchovanosti pre náš národ 17. júla 1992, ako aj význam osobností – Vladimíra Mečiara, Václava Klausa a ich politických súputníkov. Nakoniec za zvukov hymnickej piesne Hoj, vlasť moja, predstavitelia zapálili vatru zvrchovanosti, vatru novej nádeje, vernosti a spolupatričnosti.

Slávnosť sme ukončili hymnou Matice slovenskej Kto za pravdu horí. Predseda pozval účastníkov na guláš a na neformálne posedenie pri spoločných témach. Ďakujeme organizátorom, že zabojovali a vatra tentoraz horela dlho do noci.

Ľudmila Hrehorčáková, predsedníčka MO MS Poprad

 

2024-07-25T11:03:03+00:0023 júla 2024 |Prešovský kraj|
X