Vatra SNP



Pred 80 rokmi, 29. augusta 1944 o 20:00 hod., podplukovník Ján Golian, veliteľ Vojenského ústredia Slovenskej národnej rady, vydal prostredníctvom rozhlasu heslo „Začnite s vysťahovaním“. Týmto heslom sa začalo Slovenské národné povstanie. V tom čase v Rožňavskom Bystrom žil už promovaný JUDr. Pavel Belák, ktorý bol v spojení s centrálnym podzemným hnutím a aj jeho brat Ján, študent filozofickej fakulty UK v Bratislave. Pridal sa k nim aj uvedomelý mladý robotník Ondrej Gallo-Krajný, revolučný výbor a nasledoval masový dobrovoľný nástup mladých do zbrane, k partizánom – do hôr. Z dediny takto odišlo k partizánom viac ako 20 chlapcov (boli i 17 – roční), čo znamenalo takmer vyprázdnenie dediny mužmi, keďže staršie ročníky už predtým boli povolané do Slovenskej armády a nasadené boli na front. Ondrej Gallo – Krajný, bratia Pavol a Ján Belákovci a Štefan Kalický sa už domov nevrátili. Padli v boji za našu slobodu.

31. augusta 2024 pri príležitosti 80. výročia Slovenského národného povstania pripravila Matica slovenská (MO MS Rakovnica, MO MS Rožňavské Bystré, OMM Rožňava) a obec Rožňavské Bystré spomienkové podujatie, kde sme si s úctou pripomenuli odkaz účastníkov povstania a vzdali hold padlým hrdinom z Rožňavského Bystrého.

Podujatie sa začalo na miestnom cintoríne, kde sme si pietnou spomienkou, modlitbou a minútou ticha uctili pamiatku padlých hrdinov. Počas pietnej spomienky zaspievala Mužská spevácka skupina Bysträne a piesňou Tichá noc, tmavá noc umocnila spomienky na toto obdobie. V priestoroch bývalej školskej jedálne už bola pripravená prednáška. O faktoch Slovenského národného povstania nám prišiel porozprávať Juraj Bernár, predseda okresnej organizácie Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov a predseda Miestneho odboru Matice slovenskej Pača. Počas vojny bolo aj veľa zranených. Helena Mišurdová z Rakovnice pracovala ako dobrovoľníčka a starala sa o ranených vojakov a partizánov. Jej životný príbeh nám ozrejmil Marek Koltáš, rodák z Rakovnice. Starosta obce Ján Gonos prítomným vyrozprával životné príbehy padlých vojakov z Rožňavského Bystrého. Na záver nám svoje spomienky na vojnu vyrozprávala Mária Lengová, dcéra Ondraja Galla Krajného. Do rozprávania sa pridal aj Igor Kalický, syn Štefana Kalického a synovec bratov Belákovcov. Spomínaným hrdinom odovzdala riaditeľka Domu Matice slovenskej Tatiana Tomková ocenenie in memoriam pri príležitosti 80. výročia SNP. Pre účastníkov spomienky sme pripravili odznačiky s logom.

Po prednáške sme sa spoločne presunuli k Vatre slobody, ktorú prichystali členovia Dobrovoľného hasičského zboru v Rožňavskom Bystrom, za čo im patrí veľká vďaka. Hasiči zapaľovali vatru za spevu slovenskej hymny v podaní bystranských spevákov. Predseda Odboru Mladej Matice v Rožňave a člen Výboru Matice slovenskej Vladimír Tököly odovzdal ďakovné listy všetkým, ktorí sa podieľali na príprave podujatia. Patrí im obrovská vďaka, pretože vďaka ich úsiliu sme si dôstojne pripomenuli udalosti spred osemdesiatich rokov. Ďakujem aj matičiarom z Honiec a Štítnika za ich účasť, všetkým účastníkom podujatia, ktorí prišli na naše podujatie a pripomenuli si spolu s nami, že sloboda sa rodila ťažko. Ťažko a krvavo nám ju museli vydobiť naši predkovia a je na nás, aby generácie, ktoré prídu po nás na to nikdy nezabudli a vojnu nikdy nezažili.

Tatiana Tomková, DMS Rožňava

foto: Zuzana Dovcová

 

 

2024-09-11T14:40:54+00:0011 septembra 2024 |Košický kraj|
X