V Horných Salibách zorganizovali Vatru pod hviezdami, aj keď lialo


//V Horných Salibách zorganizovali Vatru pod hviezdami, aj keď lialo

14. septembra 2024 sa o 16. hodine konalo v Kultúrnom dome Horné Saliby podujatie Vatra pod hviezdami. Podujatia Vatra pod hviezdami patrí už k tradičným podujatiam, ktoré v minulosti hostilo významné slovenské folklórne tanečné a hudobné súbory ako napr. FS Šaľan, FS Rozmarínek, FS Záriečanka, ĽH Veselie a DH Záhorienka. Akciu pravidelne organizuje hornosalibský matičiar, kultúrny činovník a predseda OZ APOVKA MAMOVKA Miroslav Lóci ako verejné podujatie pod holým nebom od roku 2018, no toho roku ho bolo nutné pre nepriaznivé počasie presunúť do interiéru. Miroslava Lóciho katastrofálne až apokalyptické počasie neodradilo a podujatie zorganizoval s voľným vstupom.

Na podujatí zahrala Dychová hudba Šúrovanka, majstrovstvo hry na cimbal predviedol Jožko Csillag, dídžeji Ervín a Huxo. Najväčším lákadlom bolo vystúpenie Adriána Fahna, krstného syna Karola Duchoňa, ktorý zaspieval nielen piesne svojho krstného otca, ale aj Karla Gotta, slovenskú klasiku „Na kráľovej holi“ či vlastnú tvorbu. Hneď v úvode sa zvítal s tajomníkom Matice Petrom Schvantnerom, s ktorým pravidelne spolupracujú na podujatí KANTILÉNA, venovanom práve Duchoňovi. V tejto súvislosti treba dodať, že Peter Schvantner na pôde DMS v Galante odovzdal o týždeň neskôr ocenenie in memoriam jeho otcovi Petrovi Fahnovi, ktorý bol mimoriadne aktívnym kultúrnym činiteľom. Podujatia sa zúčastnila aj Fahnova rodina z Izraela. Zo sprievodných stánkov sa vzhľadom na počasie zúčastnili iba Hrušovský lepník, ručne vyrábané machové dekorácie, slovenský med Juraja Jánošíka a iné. Podujatie vzniklo s finančným príspevkom Matice a obce Horné Saliby. Perličkou bola prezentácia knihy BERNOLÁKOVCI s krátkym bonusovým bubeníckym sólom od autora tohto článku.

Tajomník Matice slovenskej Peter Schvantner v rámci témy podujatia spomenul nielen vatry zvrchovanosti, ale aj vatry SNP v kontexte 80. výročia tejto udalosti. Hlavný organizátor Miroslav Lóci vyzdvihol potrebu pripomínania významných udalostí a osobností národných dejín. Záverom treba zdôrazniť, že práve práca ľudí ako Miroslav Lóci je mimoriadne dôležitá pre rozvoj regionálnej kultúry a zachovávanie kolektívnej pamäte a historickej kontinuity u širších ľudových vrstiev, čo je hlavnou úlohou nielen Matice slovenskej, ale aj OZ APOVKA MAMOVKA, ktorá vyzdvihuje dolnozemských Slovákov mimo našej vlasti, pilne pracuje na zachovávaní slovenského kultúrneho dedičstva, zvykov našich predkov, ľudových tradícií, výročných obyčají Slovenska, ako aj na šírení slovenskosti a osvety ohľadom buditeľov národa slovenského. Vatra bola „symbolicky zapálená“ projekciou na stene kultúrneho domu so sólovým spevom Na kráľovej holi, ktorý predviedol nik iný, než Adrian Fahn.

Lukáš Perný

 

 

 

VIDEO: Miroslav Lóci & Adrian Fahn

 

2024-10-03T14:19:19+00:001 októbra 2024 |Trnavský kraj|
X